Jeg er barneskolelærer på mellomtrinnet, og min erfaring er også at informasjonssøk på nettet er krevende for eleven. Det tar lang tid, det er lett å miste fokus og de trenger mye hjelp. Tid som ofte blir oppfattet som sløsing hvis eleven ikke finner relevant informasjon. Av og til sitter en igjen med følelsen av at informasjonssøket ble hovedoppgaven og ikke, som oftest, det skriflige sluttproduktet. Spesielt elever som ikke vanligvis er resultatorienterte "går seg fort bort på nettet".
Kildekritikk byr også på utfordringer for eleven især, men også noen ganger for foreldre og lærere. Det enkleste er å gi elevene nettadresser som læreren selv har funnet eller som læreboka anbefaler, og på den måten avgrense mulighetene for bruke usanne eller useriøse kilder. Andre ganger er utfordringen rett og slett å finne tekster om et tema som er skrevet for barn på en informativ og lettfattelig måte, dvs. en tekst tilpasset elevens utviklingsnivå.
Det hadde vært morsomt å vite hva som blir gjort på andre skoler rundt dette temaet. På vår skole har vi ingen strategi, men alt er overlatt til den enkelte lærer.
Jeg er helt enig med de som mener eleven trenger mye praktisk trening for å bli en kompetent informasjonssøker på Internett, og at vi i dag krever for mye av eleven. Vi må rett og slett få en bedre opplæring gjennom å se på arbeidsmåtene våre. Jeg er også enig med forskeren som sier det er en sammenheng mellom informasjonssøking og innholdet i oppgaven. Jeg håper på å utvikle min egen kompetanse på dette feltet gjennom dette studiet.
Fordi,- uten min kunnskap, vil på lang sikt, dette kanskje skape mange problemer for mine eleven, bl.a. ble det sagt i leksjonen at: "Studentene har problemer med å klare studiene, ikke minst på grunn av manglende informasjonskompetanse".
torsdag 18. mars 2010
Abonner på:
Innlegg (Atom)